آخـــــرین مقالات و اخـــبار حقوقی

بهمن 3, 1402

ماده 147 و ماده 148 قانون ثبت اسناد و املاک

پس از تغییرات ارضی که به‌دنبال انقلاب اسلامی رخ داد، برخی از املاک امکان دریافت سند را نداشتند. برای مثال با توجه به قانون منع تبدیل اراضی مزروعی به مسکونی و مشکلات قانونی مربوط به تقسیم باغ‌ها، مشکلات بسیاری برای مالکین ایجاد شد و بسیاری از آن‌ها نتوانستند برای ملک خود سند بگیرند. از آن‌جا که تعداد زیادی اراضی بدون سند در ایران وجود دارد، ماده ۱۴۷ و ۱۴۸ قانون تعیین تکلیف اراضی و املاک فاقد سند وضع شد تا راهی برای صادر کردن سند برای املاک بازگردد.

 

در حال حاضر با توجه به مفاد این دو ماده، افراد می‌توانند به سامانه ثبت‌نام درخواست صدور سند مالکیت sabtemelk.ssaa.ir مراجعه کرده و درخواست خود را ثبت کنند. در صورت داشتن برخی از شرایط، سند ملکی برای آن‌ها صادر می‌شود. 

ما در این مقاله به روش تعیین و تکلیف املاک فاقد سند می‌پردازیم و مفاد ماده ۱۴۷ و ۱۴۸ را بررسی می‌کنیم. شما میتوانید برای اطمینان از روند کار خود از مشورت با وکیل متبحر در این زمینه استفاده کنید… 

تعیین و تکلیف املاک فاقد سند به چه صورت است؟

همان‌طور که اشاره شد تعیین و تکلیف املاک فاقد سند با التزام به مفاد ماده ۱۴۷ و ۱۴۸ از طریق سامانه ثبت‌نام درخواست صدور سند مالکیت sabtemelk.ssaa.ir انجام می‌شد. با این حال برای گرفتن سند املاک فاقد سند، لازم است شرایط زیر وجود داشته باشد. در غیر این صورت سند برای ملک صادر نمی‌گردد:

سابقه ثبت املاک فاقد سند به این معنا است که ملک دارای شماره پلاک ثبتی اصلی و فرعی باشد و به‌عبارت دیگر نقشه یو تی ام پلاک ثبتی موجود باشد. این نقشه علاوه‌بر نشان‌دادن چهار‌گوشه ملک در نقشه مختصات یو تی ام، پلاک ثبتی اصلی و فرعی را نیز مشخص کرده و به امضا و مهر و موم مسئول دادگستری رسیده است. 

 

در صورتی‌که در مدارک، پلاک ثبتی ذکر شده، می‌توانید از آن استفاده کنید. در غیر این صورت باید با کمک کارشناسان امور دادگستری پلاک ثبتی را استخراج کنید.

 

همان‌طور که ذکر شد، علاوه.بر داشتن پلاک ثبتی برای گرفتن سند، لازم است مالک تصرف خود را در ملک ثابت کرده و همچنین، مالک دارای دیوار و اعیان باشد.

ماده 147 قانون ثبت 

ماده 147 املاک فاقد سند به‌دنبال یک ماده قانونی قدیمی صادر شد که مهلت انجام آن به‌پایان رسیده بود. این قانون مربوط به ساختمان‌هایی است که تا ابتدای سال 1370 ساخته شده‌اند و به دلیل قوانین وضع‌شده امکان گرفتن سند برای آن‌ها وجود نداشته است.

 

علاوه‌بر این، این ماده مربوط به اراضی کشاورزی و نسق‌های زراعی و باغات اعم از شهری و غیرشهری و اراضی خارج از محدوده شهر و حریم آن است که با استفاده از اسناد عادی خرید و فروش شده‌‌ و مورد بهره‌برداری قرار گرفته‌اند، اما به دلیل مشکلات قانونی امکان صدور سند رسمی برای آن‌ها نبوده است.

ماده 148 ثبت اسناد 

ماده 148 املاک فاقد سند درباره اراضی متعلق به دولت یا شهرداری و ساختمان‌های ساخته‌شده بر روی آن‌ها است. اگر فردی که در ساختمان سکونت دارد، واحد مسکونی نداشته باشد، دولت و شهرداری موظفند این اراضی را به قیمت منطقه به صاحبان اعیان بفروشند.
در صورتی‌که فرد دارای واحد مسکونی دیگری باشد، دولت و شهرداری با توجه به نظر کارشناس رسمی دادگستری، این اراضی را به قیمت عادلانه روز به صاحبان اعیان می‌فروشند.

قانون 147 ثبت اسناد

املاک و اراضی مشمول قانون ماده 147

املاک و اراضی مشمول قانون ماده 147 به‌شرح زیر هستند:

املاک و اراضی که مشمول قانون ماده 147 نمی‌شوند

اراضی و املاکی که با استفاده از ماده 147 نمی‌توان برای آن‌ها سند گرفت، شامل موارد زیر هستند:

محاسن قانون 147

معایب قانون 147

با وجود بسیاری از محاسن، این قانون دارای معایبی است. برخی از این معایب که معمولا توسط ارگان‌های دولتی مطرح می‌شوند، شامل موارد زیر هستند:

الهام قاسمی، وکیل پایه یک دادگشتری 

آیا این مطلب مفید بود؟ به اشتراک بگذارید

مقالات مشابه

جستجو