افراز ملک + مراحل، مدارک و هزینه آن

خدمات ما

تصرف عدوانی نوعی تصرف ملکی است که در آن، کسی مال غیرمنقول فردی را بدون رضایت او تصاحب می‌کند. یکی از مشکلاتی که معمولا صاحبان ملک با آن روبرو می‌شوند، تصرف عدوانی است که در آن فردی بدون اجازه صاحب مال ملکش را تصاحب می‌کند.
این نوع تصرف با زور و اجبار صورت می‌گیرد که مالک اصلی می‌تواند با شکایت، ملک خود را تحویل بگیرد. این شکایت دارای چندین مجازات همچون حبس، جزای نقدی و مخصوصا تحویل ملک به مالک اصلی است که برای به انجام رساندن آن، باید دارای مدارک لازمی باشید.
در ادامه به مطالب بیشتری راجع به تصرف عدوانی می‌پردازیم؛ پس با ما همراه باشید.

افراز ملک چیست؟

گاهی اوقات دو یا چند نفر به صورت مشاع صاحب یک مال هستند. تقسیم مال بین این افراد را افراز ملک می‌گویند. البته افراز ملک یکی از شیوه‌های تقسیم مال مشاع نیز است. در این تقسیم‌بندی تمامی مال مشاع بین شرکا، بر اساس میزان سهمی که دارند، تقسیم خواهد شد.
با افراز یک ملک، اشخاص می‌توانند به صورت جداگانه مالکیت سهم خود را به دست بیاورند‌ و از آن به صورت جداگانه استفاده کنند. در صورت غیر قابل افراز بودن ملک، در صورت تقاضای هر یک از شرکا، دادگاه اقدام به فروش ملک از طریق مزایده و تخصیص سهم هر یک از شرکا خواهد کرد.
افراز ملک مشاع برای تمامی ملک‌ها با قابلیت مسکونی، صنعتی و تجاری انجام خواهد شد. در واقع افراز ملک تنها برای املاک غیر منقول انجام می‌شود.

مراحل افراز ملک

مراحل افراز ملک به صورت زیر هستند:

۱. مراجعه به دادگاه یا اداره ثبت:

اگر مراحل ثبت پلاک ملک انجام شود باید با مراجعه به اداره ثبت، مراحل افراز ملک را انجام داد؛ در غیر این صورت برای انجام افراز ملک بدون سند باید به دادگاه عمومی حقوقی مراجعه شود.

۲. ارجاع به کارشناس ثبت:

پس از پایان جریان ثبتی ملک، برای افراز ملک به اداره ثبت درخواست داده می‌شود. کارشناس بررسی‌های لازم را انجام می‌دهد. در صورت عدم جریان ثبتی، دادگاه مسئله را بررسی می‌کند. سپس مالکان می‌توانند سهم خود را بفروشند یا اجاره دهند.

۳. بیان نظریه کارشناسی:

کارشناس در جلسه با مالکان و نماینده ثبت حاضر خواهد شد تا نقشه افراز را ترسیم کند. در این نقشه، اطلاعاتی مانند حدود ملک و موقعیت سهم شرکا مشخص خواهد شد. پس از بررسی‌های انجام شده، افراز ملک تعیین می‌شود و نظر مربوطه به واحد ثبتی ارجاع داده می‌شود.

لازم به ذکر است که هر یک از طرفین می‌توانند به نحوه ی افراز ملک توسط کارشناس اعتراض کنند.

مدارک مورد نیاز افراز ملک

همان‌گونه که بیان شد برای افراز ملک باید ثبت درخواست انجام بگیرد. برای ثبت درخواست، شما به یک‌سری از اسناد و مدارک نیاز خواهید داشت. از جمله این مدارک عبارتند از:

کپی اصل سند مالکیت ملک

ارائه کپی از اصل مدرک شریک 

گواهی اداره ثبت

دریافت و ارائه نظر کارشناس

انجام معاینه محلی

گرفتن استعلام

ارائه مدارک هویتی و شخصی

به مشــاوره حقـوقی نیاز دارید؟

لطفا موردی که در آن به مشاوره یا راهنمایی حقوقی احتیاج دارید رو در فرم زیر به اختصار توضیح دهید

تلفن : ۰۲۱۲۶۲۱۶۳۸۹ – ۰۲۱۲۶۲۹۳۶۸۱

تکمـیل فرم مشاوره حقوقی

یک مشاور رسمی در زمینه مهاجرت به کانادا می‌تواند به شما در صرفه‌جویی در وقت و هزینه کمک کند، همچنین به شما راهنمایی می‌کند که کدام یک از روش های مهاجرت به کانادا برای شما مناسب تر است.
اگر برای مهاجرت نیاز به مشاوره تخصصی دارید می‌توانید یک زمان مناسب را برای دریافت مشاوره رزرو کند.

تکمـیل فرم ارزیابی رایگـــان

یک مشاور رسمی در زمینه مهاجرت به کانادا می‌تواند به شما در صرفه‌جویی در وقت و هزینه کمک کند، همچنین به شما راهنمایی می‌کند که کدام یک از روش های مهاجرت به کانادا برای شما مناسب تر است.
اگر برای مهاجرت نیاز به مشاوره تخصصی دارید می‌توانید یک زمان مناسب را برای دریافت مشاوره رزرو کند.

پرسش و پاسخ

سؤالات متداول، پاسخ‌هایی برای سوالات شما

هزینه افراز ملک در صورت داشتن پلاک ثبتی و تفکیک آن به وسیله اداره ثبت به صورت درصدی از مال مورد معامله به نرخ روز مشخص خواهد شد. این هزینه پس از مشخص شدن وضعیت ملک از لحاظ قابلیت تقسیم و تهیه نقشه افراز باید توسط مالکان پرداخت شود.
هزینه افراز ملک به وسیله دادگاه هم مانند هزینه دعاوی غیر مالی است. در زمان به‌روز‌رسانی این مقاله، هزینه دعاوی غیر مالی کمتر از دویست هزار تومان است که باید پرداخت شود.

 به‌طور‌کلی هزینه افراز ملک به هر دو صورت، نیازمند پرداخت هزینه زیادی نخواهد بود.

تمامی املاک مشاع قابلیت افراز ندارند. برخی از آن‌ها به دلیل ویژگی‌های ذاتی که دارند قابلیت افراز ندارند. در برخی از موارد نیز ملک به گونه‌ای است که سهم دقیق هر یک از شرکا مشخص نیست؛ به همین دلیل امکان افراز آن وجود نخواهد داشت.
 
برای فروش ملک مشاع غیر قابل افراز، هر یک از شرکا می‌توانند فرم درخواست را پر و آن را از طریق دفاتر خدمات قضایی الکترونیک به دادگاه صالحه ارسال کنند. پس از تقاضای صدور حکم، دادگاه موضوع را بررسی و دستور فروش می‌دهد. ملک به مزایده گذاشته و مبلغ آن به حساب دادگستری واریز می‌شود. پس از واریز، به میزان بهره یا حصه هر فرد برای او واریزی صورت می‌گیرد.
 
به این نکته توجه کنید که اگر چه درخواست برای افراز ملک، دعوا تلقی نمی‌شود و نوعی درخواست برای تقسیم مال است؛ اما انجام مراحل آن ممکن است مقداری سخت و البته زمان‌بر باشد؛ به همین دلیل شما می‌توانید بهترین وکیل را برای انجام این درخواست‌ها انتخاب کنید. وکیل باید دارای آگاهی کامل نسبت به تمامی مقررات ثبتی باشد و به صورت مکرر پیگیر درخواست افراز ملک شود تا تلاش‌های وی نتیجه دهد.

تفاوت افراز ملک با تفکیک ملک

اگرچه افراز و تفکیک از لحاظ تقسیم بندی ملک با هم شباهت‌هایی دارند؛ اما دارای تفاوت‌های زیادی با هم هستند. از جمله این تفاوت‌ها عبارتند از:

در افراز برای انجام تقسیم، طرح درخواست، شکایت و دعاوی الزامی است؛ اما در تفکیک، این تقسیم با صلح بین شرکا انجام می‌شود.

افراز به معنای مشخص کردن بهره و سهم هر فرد است؛ اما تفکیک به معنای تقسیم کردن ملک بین شرکا است‌.

الهام قاسمی وکیل پایه یک دادگستری در تهران 

جستجو