گاهی اوقات بنا به دلایلی فردی اقدام به تصرف مال کس دیگری میکند که صاحبمال، میتواند با برخورداری از سند ملک از ادامه تصرف جلوگیری کند. در واقع جلوگیری از ادامه تصرف، خلع ید نامیده شده که فرد میتواند بهصورت قانونی پیگیر شود و مال خود را پس بگیرد.
این خلع دارای انواعی است که فرد برای پرهیز از ادامه تصرف ملک، باید یکسری مدارک را آماده و به دادگاه ارائه کند. البته کمکگیری از یک وکیل باتجربه و خبره برای این نوع پرونده، امری مهم و حیاتی به شمار میآید که منجر به پیشروی بهتر کارهای قانونی آن خواهد شد.
برای کسب اطلاعات بیشتری در مورد خلع ید در ادامه مطلب همراه ما باشید.
خلع ید به معنای جلوگیری از ادامه تصرف مال یا هر چیز دیگر توسط فرد متصرف است. گاهی اوقات پیش میآید که فردی از قصد مال کس دیگری را تصرف کرده و آن را به نام خود جلوه میدهد. در واقع این فرد مجرم است و با شکایت مالک، توسط قانون مجازات خواهد شد.
در این مواقع مالک اصلی میتواند دعوای خلع ید را مطرح و سپس با ارائه اسناد و مدارکاتی، نشان دهد که گفتههایش حقیقت دارد. دادگاه نیز پس از انجام بررسیهای لازم، حکم تخلیه آن را صادر میکند که در این حالت، کسی که ملک را تصرف کرده موظف به تخلیه است. در صورت عدم تخلیه، مجازاتی در بر دارد و ممکن است دچار مشکلاتی شود.
یکی از موضوعات مهمی که برای افراد اهمیت دارد، میزان زمان موردنیاز برای رسیدگی و حل پرونده خلع ید است. زمان آن بستگی به دادگاه دارد و ممکن است یک پرونده در مدت کوتاه از چند ماه، یا حتی طی یک سال به انجام برسد.
گاهی اوقات به دلیل مشغلههای بسیار دادگاه، پروندههایی هستند تا چندین مدت دستنخورده در گوشهای باقی ماندهاند. به این دلیل نمیتوان مدت دقیقی برای آن بیان کرد، ولی با برخورداری از یک وکیل ملکی و حقوقی باتجربه میتوانید روند پرونده خود را سریعتر طی کنید.
این فرآیند برای خلع ید ملک ورثه ای نیز صدق میکند.
برای طرح این دعوا همانند سایر پروندهها نیاز به شرایط یا همان شروط لازمی دارید تا بتوانید مالکیت خود را به دادگاه اثبات کنید. باید بدانید که برای بهانجامرساندن پرونده خود، باید تمامی شروط لازم را جهت ارائه به دادگاه، فراهم کنید. شرایط طرح دعوای خلع ید به شکل زیر است:
خواهان یا مالک ملک باید سند یا مدرک رسمی برای اثبات مالکیت خود به دادگاه ارائه کند.
با طرح این دعوا تنها میتوانید اموالی همچون زمین، منزل، مغازه یا هر چیز دیگری را از تصرف در بیاورید.
مال مربوطه باید به شکل تصرف عدوانی باشد. یعنی اینکه متصرف بهصورت غیرقانونی و بدون هیچ قراردادی، آن را به تصرف خود در بیاورد.
و…
خلع ید نیز جزو موضوعات و پروندههای مهم در جامعه امروزی بهحساب میآید که میتواند از ادامهدار شدن تصرف مال، جلوگیری کند. این خلع دارای انواعی است که در ادامه به بررسی آنها میپردازیم.
خلع غاصبانه، یکی از انواع خلع ید است که در آن فردی بهصورت غیرقانونی، ملکی را تصرف میکند، بدون هیچگونه قراردادی با مالک اصلی. در این حالت، مالک اصلی میتواند اقدام به دعوای خود به شکل خلع غاصبانه کند و با ارائه سند ملک، تصرف غیرقانونی را ثابت کند، حتی اگر از تصرف ملک بیخبر باشد.
در این نوع قرارداد، مالک و طرف مقابل برای ملک قراردادی میبندند که در آن تعیین میشود که در صورت تخلف از تخلیه ملک در زمان مقرر، مالک میتواند اقدام به خلع از طریق دادگاه کند.
در اموالی که چندین نفر در آن با یکدیگر شریک باشند، گاهی پیش میآید که یکی از شرکا مال دیگری را تصرف کند. در این حال مالک اصلی میتواند با دعوای خلع ید مشاعی از فرد مربوطه شکایت کند و از طریق دادگاه، سهم خود را برگرداند.
لطفا موردی که در آن به مشاوره یا راهنمایی حقوقی احتیاج دارید رو در فرم زیر به اختصار توضیح دهید
یک مشاور رسمی در زمینه مهاجرت به کانادا میتواند به شما در صرفهجویی در وقت و هزینه کمک کند، همچنین به شما راهنمایی میکند که کدام یک از روش های مهاجرت به کانادا برای شما مناسب تر است.
اگر برای مهاجرت نیاز به مشاوره تخصصی دارید میتوانید یک زمان مناسب را برای دریافت مشاوره رزرو کند.
یک مشاور رسمی در زمینه مهاجرت به کانادا میتواند به شما در صرفهجویی در وقت و هزینه کمک کند، همچنین به شما راهنمایی میکند که کدام یک از روش های مهاجرت به کانادا برای شما مناسب تر است.
اگر برای مهاجرت نیاز به مشاوره تخصصی دارید میتوانید یک زمان مناسب را برای دریافت مشاوره رزرو کند.
این سه مورد با یکدیگر دارای تفاوتهایی هستند که از یکدیگر متمایز میشوند. در ادامه به تفاوتهای تخلیه ید، خلع ید و تصرف عدوانی اشاره میکنیم:
این دعوا مختص زمانی است که قراردادی میان مالک و متصرف ملک منعقد شود. حال اگر زمانی برای تخلیه ملک در قرارداد نوشته شده باشد، متصرف موظف به تخلیه ملک در آن زمان خواهد بود. ولی اگر ملک را تخلیه نکند، مالک امکان طرح دعوای تخلیه ید را دارد. در این نوع باید دقت بالایی به اموال منقول و غیرمنقول کنید تا بنا به انتخاب غلط، دچار مشکلی نشوید.
در مواقعی که ملک بهصورت غیرقانونی تصرف شدهاست، مالک میتواند با ارائه مدارک مالکیت به دادگاه، حکم تخلیه ملک را بگیرد. در این نوع خلع، تنها با ارائه مدارک لازم میتوانید روند دادگاهی را پیش ببرید و حکم تخلیه ملک را بگیرید.
این نوع را میتوان از طریق دادگاههای کیفری یا حقوقی پیگیر شد. دعوای تصرف عدوانی حتی درصورتیکه خواهان صاحبملک نباشد، ولی اگر قبل از متصرف جدید در ملک ساکن بود، امکان طرح دعوا را دارد. ملک مربوطه پس از صدور حکم دادگاه تخلیه میگردد و هیچ تشریفاتی برای آن نیاز نیست.
سؤالات متداول، پاسخهایی برای سوالات شما
رسیدگی به دعوای خلع ید نیز دارای مراحل خاصی است که با طی آنها، میتوانید منجر به صدور حکم تخلیه ملک توسط دادگاه شوید. این نوع پرونده جزو دعاوی غیرمنقول به شمار میآید که هیچ دادگاهی، جز دادگاه مربوطه امکان رسیدگی به آن را نخواهد داشت. مراحل رسیدگی به این دعاوی به شکل زیر است:
مالک برای اقدام به دعوای خلع ید، باید حتما یکسری مدارکی آماده کند تا بر اساس آن بتواند مالکیت خود را ثابت کند. باید بدانید که در صورت نبود هر یک از مدارک، کار عقب میافتد و هیچ پیشروی در پرونده نخواهید داشت. مدارک لازم برای طرح این نوع دعوا عبارتاند از:
عکس سند ملک
حضور چندین شاهد در دادگاه
بازدید از ملک مربوطه توسط کارشناس
شماره پرونده استنادی طرح دعوا
انجام تحقیقات محلی و منطقهای
مدارک شناسایی مالک جهت احراز هویت او
در جامعه امروزی هر فرد و خانوادهای برای بهانجامرساندن کارهای اداری و قانونی خود، نیازمند یک وکیل خبره و باتجربه هستند. چرا که کارهای قانونی به رفتوآمد و زمان بسیاری نیاز دارند و تنها یک وکیل خوب، از عهده آن بر میآید. وکیل پایه یک الهام قاسمی با داشتن چندین سال سابقه درخشان و به انجام رساندن پروندههای خود بهصورت موفق، آماده خدمترسانی در زمینه ملکی و حقوقی است.
شما نیز با مشاوره گرفتن از ایشان، میتوانید روند پیشروی پرونده خود را آسان سازید و حکم تخلیه مال را طی مدت کوتاهی از دادگاه بگیرید. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره نحوه انجام کار یا هر مطلب دیگری، میتوانید همین حالا از طریق شماره تماسهای موجود در سایت با مشاوران ما تماس بگیرید.
همانطور که گفتیم خلع ید به تصرف ملک توسط فرد متصرف گفته میشود که مالک اصلی برای برگرداندن مال خود، اقدام به طرح دعوا میکند. این خلع دارای انواعی همچون خلع غاصبانه یا غیرقانونی، خلع امانی یا عدم تخلیه در زمان تعیین شده و خلع ید مشاع یا تصرف توسط شرکای ملک است.
برای طرح این دعوا نیازمند مدارک و شرایطی هستید که با فراهم کردن آنها، میتوانید اقدام به شکایت از طریق دادگاه کنید. ولی با کمکگیری از وکیل پایه یک دادگستری الهام قاسمی میتوانید روند پرونده خود را سریعتر پیش برده و به نتیجه مثبتی دست یابید.
امید است با بیان این مطالب توانسته باشیم اطلاعات مفیدی درباره خلع ید را در اختیارتان قرار دهیم.
ارایه انواع خدمات وکالتی و مشاوره در زمیــنه های حــقوقی، قراردادها، خانواده، کیفری و مهاجرتی برای هموطنان داخل و خارج از کشور
راه های ارتباطی