آخـــــرین مقالات و اخـــبار حقوقی

شهریور 23, 1402

اعاده حیثیت چیست؟ | شرایط و نحوه شکایت

اعاده حیثیت یکی از شکایت‌های رایج در جامعه به شمار می‌آید که بیش‌ترین میزان پرونده‌های کشور، در این ‌باره است. وقتی فردی از شخص دیگری به‌خاطر جرم انجام نگرفته شکایت می‌کند و امکان اثبات جرم را ندارد، فردی که از او شکایت شده می‌تواند اعاده حیثیت کند. با این کار فرد برای جبران آبروی خود، دست به شکایت می‌زند تا به این صورت خساراتی دریافت کند. در ادامه شرایط شکایت اعاده حیثیت را بیان کرده ایم….

برای این نوع شکایت باید شاکی وجود داشته باشد که با مراجعه به دادگاه، شکایت خود را به ثبت رساند. یکی از رایج‌ترین دلایلی که منجر به این نوع شکایت می‌شود، افترا است که می‌تواند آبروی هر فردی را از بین ببرد. این شکایت دارای انواعی است که هرکدام شکل گوناگونی دارند.

در چه مواردی میتوان ادعای حیثیت کرد؟

اعاده حیثیت

مجازات و جرم اعاده حیثیت در قانون

قانون به حق‌وحقوق افراد احترام می‌گذارد و در صورت بی‌احترامی و تهمت‌زدن به اشخاص، فرد مربوطه را مجرم شناخته و مجازاتی برایش تعیین می‌کند. درصورتی که به کسی افترا و تهمت بزنید، مجرم هستید و از نظر قانون مجازاتی خواهید داشت. مجازات اعاده حیثیت در قانون به شکل زیر است:

  • ماده 697 قانون مجازات اسلامی

اگر فردی از دو طریق خطی و چاپی همانند چاپ در روزنامه یا سخنرانی در جمعی اقدام به تهمت‌زنی به کسی بکند، از نظر قانون مجرم است. این فرد موظف به جبران کار خود، از طریق جزای نقدی درجه شش خواهد بود.

  • ماده 698 قانون مجازات اسلامی

اگر فردی از هر لحاظ همانند نامه، گزارش، شکواییه یا هر کار دیگری اقدام به ضرر رساندن به شخصی کند، مجرم واقع می‌شود. فردی که به او تهمت‌زده شده می‌تواند از شخص افترازننده شکایت کند و او را به 1 ماه الی 1 سال حبس و 74 ضربه شلاق محکوم نماید.

  • ماده 699 قانون مجازات اسلامی

درصورتی‌که فردی برای افترا به شخصی از روی قصد اقدام به گذاشتن چیزی در منزل او کند، مجرم بوده و پس از اثبات جرم به 74 ضربه شلاق و حبس از 3 ماه الی 1 سال محکوم می‌گردد.

  • ماده 171 قانون اساسی

اگر قاضی پرونده حکم اشتباهی صادر کند و منجر به ضرر رساندن به کسی شود، ضامن جبران خسارت وارده خواهد بود. همچنین فرد می‌تواند برای اعاده حیثیت خود از قاضی شکایت کند تا آبروی ریخته شده، جبران شود.

مجازات اعاده حیثیت

شرایط تحقق جرم اعاده حیثیت

برای اینکه بتوانید از فردی جهت برگرداندن آبروی خود شکایت کنید، باید به یک‌سری شرایط اهمیت دهید. این شرایط منجر به اثبات جرم شده و مجرم اصلی را مشخص می‌کند. شرایط تحقق جرم اعاده حیثیت عبارت است از:

مهلت شکایت اعاده حیثیت در قانون

مهلت شکایت اعاده حیثیت یکی از موضوعات مهمی است که افراد کمی از آن اطلاع دارند. در جرایم تعزیری فردی که ضرری نصیبش شده می‌تواند تا 1 سال پس از تاریخ اطلاع از جرم، از متهم اصلی شکایت کند. اگر در این تاریخ اقدامی به شکایت از متهم نکنید، دیگر حق این کار را نخواهید داشت و این حق از شما گرفته می‌شود.

البته ناگفته نماند درصورتی‌که فرد ضرر دیده، در مدت 1 ساله مشکلی داشته یا بنا به دلایلی دارای محدودیت‌هایی بوده است، می‌تواند پس از اتمام زمان محدودیت اقدام به شکایت کند. همچنین اگر شخصی که ضرر کرده در طی این مدت فوت کند، ورثه آن حق شکایت از متهم را دارند و می‌توانند از این طریق آبروی متوفی را برگردانند.

نحوه شکایت اعاده حیثیت در قانون

درصورتی‌که این واقعه برای شما رخ دهد می‌توانید پس از طی شرایط اعاده، از فردی که اتهام زده شکایت کنید. البته این شکایت نیز دارای روندی است که در ادامه به مراحل آن می‌پردازیم.

نحوه شکایت اعاده حیثیت

اعاده حیثیت چیست؟

اعاده حیثیت در معنای کلی، شکایتی است که فردی می‌تواند به دلیل آبروی ریخته شده خود به‌خاطر جرم انجام نداده‌، به ثبت برساند. در واقع گاهی اوقات ممکن است به افراد اتهامی بزنید که واقعیت نداشته باشد. در این حالت او می‌تواند این شکایت را به‌خاطر برگرداندن آبرویش در طول 1 سال انجام دهد. در واقع این شکایت راهی برای جبران ضرر و اثبات بی‌گناهی فرد است.

برای مثال فرض کنید فردی به‌دروغ درباره جایگاه شغلی شخص دیگری صحبت کند و خبری را در این‌ باره انتشار ‌دهد. در این حالت فرد انتشاردهنده خبر، مجرم است و به جرم تهمت و افترا محکوم خواهد شد. مجازات بسیاری برای افراد متهم اصلی، توسط قانون در نظر گرفته می‌گردد که معمولا نوع‌های رایج آن شامل شلاق، حبس و هزینه‌ای هستند.

انواع اعاده حیثیت

اعاده حیثیت جزو شکایت‌هایی است که سالانه تعداد پرونده بسیاری با این موضوع، در دادگاه‌ها مورد بررسی قرار می‌گیرد. این شکایت انواعی در بر دارد و می‌تواند موجب شناسایی متهم اصلی و مجازات آن شود. انواع این شکایت به شکل زیر هستند:

اعاده حیثیت کیفری

اعاده حیثیت کیفری به معنای این است که فردی از طریق شخص دیگری، متهم شناخته می‌گردد و به دادگاه احضار خواهد شد. در این حالت با مراجعه به دادگاه می‌تواند بی‌گناهی خود را ثابت کند و از فرد اصلی شکایت اعاده حیثیت نماید. این شکایت به دلایل گوناگونی همچون تهمت‌زدن، توهین و انتشار موارد نادرستی قابل‌انجام است.

اعاده حیثیت حقوقی

اعاده حیثیت حقوقی زمان رخ می‌دهد که فردی درگذشته خود جرمی را انجام داده که به‌خاطر آن، از حقوق اجتماعی و شهروندی منع شده است. ولی پس از اثبات بی‌گناهی خود، به‌خاطر برگرداندن آبرو و حقوقش، تلاش کرده و پس از اعاده حیثیت توانسته حقوق و اهلیت خود را پس بگیرد.

وکیل برای اعاده حیثیت

وکیل برای اعاده حیثیت

روند شکایت اعاده حیثیت نیاز به طی مراحلی دارد که کار هرکسی نیست. به این دلیل با کمک‌گرفتن از وکیل پایه یک و باتجربه‌ای، می‌توانید پرونده خود را با موفقیت به نتیجه برسانید. وکیل الهام قاسمی با برخورداری از چندین سال سابقه، آماده ارائه خدمت در زمینه‌های حقوقی، خانوادگی، کاری و… به افراد است.

شما نیز با کمک‌گرفتن از ایشان، می‌توانید روند پرونده خود را آسان سازید و شکایت اعاده حیثیت از متهم را طی مدت کوتاهی به انجام برسانید. برای کسب اطلاعات بیشتری در این باره، می‌توانید همین حالا از طریق سایت با مشاوران ما ارتباط برقرار کنید.

اعاده حیثیت زمانی کاربرد دارد که فردی با استفاده از روش هایی، اقدام به تهمت و افترازنی نسبت به شخصی کند. در این صورت فرد ضرر دیده می‌تواند برای جبران آبروی خود، شکایت کند و موجب مجازات متهم اصلی شود. مهلت این شکایت 1 سال پس از رفع اتهامتان است که در صورت وجود محدودیت‌هایی، این زمان پس از رفع محدودیت آغاز خواهد شد.

معمول‌ترین مجازات فرد تهمت ‌زننده شامل شلاق، هزینه نقدی و حبس است که به‌خاطر جبران جرم انجام شده، بر اساس قانون تعیین می‌گردد. اعاده حیثیت دارای روندی است که برای طی آن، کمک‌گرفتن از مشاوره حقوقی تلفنی با وکیل با تجربه و می‌تواند موجب نتیجه‌گیری سریع و مثبتی شود.

امید است با بیان این مطالب توانسته باشیم اطلاعات کاربردی راجع به اعاده حیثیت را در اختیارتان بگذاریم.

بهترین وکیل زن تهران

آیا این مطلب مفید بود؟ به اشتراک بگذارید

مقالات مشابه

جستجو