اثبات مالکیت یکی از دعاوی حقوقی متداول است که متاسفانه عدم آگاهی افراد و عدم مشورت با وکیل، شما را با سرعت به سمت باخت، سوق میدهد. برای اینکه بتوانید از حقوق خود دفاع کنید و مالکیت خود را از دست ندهید، باید اطلاعات کاملی درباره شیوه اثبات مالکیت در اختیار داشته باشید. یکی از عقودی که عدم آگاهی از مفاد آن ممکن است مشکلاتی را ایجاد کند، اثبات مالکیت با وکالت بلاعزل و یا فروش ملک با وکالت بلاعزل است
مهم ترین نکات اثبات مالکیت با وکالت بلاعزل
نکته مهمی که درباره اثبات مالکیت با وکالت بلاعزل باید بدانید تعریف آن است. اثبات مالکیت به معنی این است که مالی متعلق به فرد مشخصی باشد و کسی دیگر به غیر از مالک نتواند در آن حق تصرف کند. اما وقتی مالک، حق مالکیت خود را به کسی دیگر واگذار میکند، دیگر حق دخل و تصرف ندارد و شخص انتقالگیرنده مالک آن مال است.
بهتر است بدانید اثبات مالکیت با وکالت بلاعزل درباره املاکی که در سازمان ثبت اسناد و املاک کشور ثبت میشوند و سند رسمی دارند، به سادگی انجام میشود. اما در صورتی که ملکی به صورت رسمی ثبت نشده باشد و سند رسمی نداشته باشد، ممکن است اثبات مالکیت کمی مشکل باشد.
شرایط فروش ملک با وکالت بلاعزل
وقتی برای فروش ملک به کسی وکالت بلاعزل میدهید با شرایط زیر میتواند ملک را بفروشد.
1_ توافق مالک
یکی از شرایط ضروری برای فروش ملک با وکالت بلاعزل، موافقت کامل مالک است. بهتر است توافق فوق به شکل کتبی باشد و وظایفی که بر عهده مالک قرار دارد هم به طور دقیق مشخص شده باشد.
2_ مشخص کردن وظایف وکیل
برای اعطای وکالت بلاعزل برای فروش ملک لازم است، وظایف وکیل اعم از معاملات مالی، معاملات حقوقی، نحوه تصمیمگیری و انتقال مالکیت به طور کامل مشخص شده باشند.
3_ تعیین بازه زمانی
یکی دیگر از شرایط ضروری دیگری که برای وکالت بلاعزل لازم است مشخص شود، مدت زمان آن است. شخصی که قصد دارد وکالت فروش ملک را به دیگری بدهد، میتواند مدت زمان معینی برای وکالت تعیین کند تا بعد از اتمام آن زمان، اعتبار وکالت از بین برود.
4_ اختیارات وکیل
حیطه اختیارات وکیل برای اعطای وکالت بلاعزل باید کاملا مشخص باشد.
5_ مدت زمان انقضا وکالت
ویژگی مهم دیگری که برای اثبات مالکیت با وکالت بلاعزل و تنظیم وکالتنامه باید تعیین کنید، مدت زمان انقضا وکالت است. در این وکالتنامه باید مدت زمان وکالت، تعیین وضعیت بعد از مرگ وکیل به طور دقیق مشخص شود تا بعدا مشکلی ایجاد نشود.
فسخ وکالت بلاعزل شامل چه مواردی می باشد؟
در وکالت بلاعزل موکل حق فسخ وکالت را ندارد مگر اینکه یکی از شرایط زیر پیش بیاید:
1_ حجر وکیل یا موکل
حجر به معنای این است که فرد سلامت روانی یا توانایی تصمیمگیری خود را از دست بدهد یا به عبارت دیگر دچار جنون و دیوانگی شود.
2_ فوت وکیل یا موکل
یکی دیگر از مواردی که امکان فسخ وکالت بلاعزل را فراهم میکند، فوت وکیل یا موکل است. در مواردی که قرارداد اجاره بسته میشود، فوت وکیل یا موکل شرایط را تغییر نمیدهد، اما در وکالت بلاعزل شرایط متفاوت است و موجب فسخ وکالت میشود.
3_ استعفای وکیل
یکی دیگر از راههای فسخ وکالت، استعفای وکیل است. وقتی وکیل استعفا بدهد، مسئولیتی در مقابل موکل ندارد و تنها وظیفهای که به عهده دارد، اطلاع دادن به موکل است.
4_ اقاله عقد وکالت بلاعزل
اقاله به معنای باطل کردن و فسخ قرارداد به صورت دو طرفه است. در وکالت بلاعزل هم امکان فسخ قرارداد به صورت دو طرفه وجود دارد.
5_ پایان مدت قرارداد
وقتی عقد وکالت برای مدت زمان مشخصی تنظیم شده باشد، پس از گذشت زمان مذکور، عقد فسخ میشود.
6_ از بین رفتن موضوع قرارداد
وقتی شخصی به وکیل وکالت بلاعزل داده باشد، با تمام شدن آن کار یا از بین رفتن موضوع، باید منتظر فسخ شدن قرارداد باشد.
مراحل دادن وکالت بلاعزل در فروش ملک
در صورتی که قصد اثبات مالکیت با وکالت بلاعزل دارید و میخواهید در فروش ملک، وکالت بلاعزل را اعطا کنید، باید با در دست داشتن مدارک مورد نیاز به همراه وکیل به دفترخانه اسناد رسمی مراجعه کنید. مدارک مورد نیاز برای تنظیم وکالت بلاعزل، اصل و کپی کارت ملی موکل و وکیل است. همچنین کسی که میخواهد وکالت ملک را واگذار کند، باید سند و مدرکی مبنی بر مالکیت ارائه کند.
آیا وکالت بلاعزل می تواند دلیل بر مالکیت وکیل باشد؟
یکی از سوالات متداولی که درباره اثبات مالکیت با وکالت بلاعزل مطرح است این است که وکالت بلاعزل دلیل بر مالکیت وکیل هست یا خیر. بهتر است بدانید وکیل این اختیار را دارد که نسبت به ملک ادعای مالکیت کند. به طور مثال در صورتی که برای فروش ملک موروثی، وراث بدون اطلاع از حقوق وکیل، چنین وکالتی را امضا کنند، وکیل اجازه دخل و تصرف کامل دارد.
با ارائه ی وکالتنامه، میتوان مالکیت را اثبات نمود؟
وکالت بلاعزل قراردادی است که فرایند انتقال مال را تسریع و امکان خرید و فروش ملکی را آسانتر میکند. اما سوال مهمی که باید جواب آن را بدانیم این است که وکالت عقدی جایز است و هر کدام از طرفین حق دارند این وکالت را سلب کنند. در مواردی مانند فوت موکل، با اینکه وکالت بلاعزل باطل میشود، اما حق خریدار از بین نمیرود و مالکیت به قوت خود باقیست.
از طرف دیگر وکالت به معنای نمایندگی وکیل از طرف موکل است و دلیلی بر اثبات وقوع بیع نیست. یعنی وقتی وکیل دلایلی مبنی بر تنظیم بیع بین خود و موکل نداشته باشد، وکالتنامه برای اثبات تنظیم قرارداد کافی نیست و در صورت فوت یا حجر یکی از طرفین اعتبار سند از بین میرود.
اثبات مالکیت با استناد به وکالتنامه در مقام بیع
برای آشنایی با اثبات مالکیت با وکالت بلاعزل لازم است معنای استناد به وکالتنامه در مقام بیع را هم بدانیم.در صورتی که قرارداد عادی بین طرفین وجود نداشته باشد، باید با مدارک و ظواهر مالکیت را اثبات نمود. در این شرایط لازم است مطابق یکی از موارد زیر اقدام نمایید:
- طرح دعوای اثبات مالکیت و الزام به تنظیم رسمی به دادگاه ارائه شود تا در صورت قبول مالکیت، حکم تنظیم سند صادر شود.
- همچنین میتوان طرح دعوای مبنی بر تنظیم سند با استناد به وکالتنامه و سایر مستندات را هم به عنوان یک خواسته مستقل ارائه نمود. به عبارت دیگر اثبات مالکیت به معنای رسیدگی دادگاه به خواسته الزام تنظیم سند است.
الهام قاسمی وکیل پایه یک دادگستری در تهران