درصورت درخواست طلاق از طرف مرد آیا مهریه تقسیط میشود؟

زوجینی که قادر به حل و فصل اختلافات و نزاع‌ها نیستند ناچارند به طلاق و جدایی فکر کنند و به زندگی مشترک پایان دهند. یکی از مواردی که فرایند طلاق را سخت‌تر و پیچیده‌تر می‌کند، مهریه است. بسیاری از زوجین سر مهریه با هم اختلاف نظر دارند و می‌پرسند امکان تقسیط مهریه با درخواست طلاق از طرف مرد وجود دارد یا خیر. در این مطلب قصد داریم شرایط تقسیط مهریه وقتی مرد درخواست طلاق می‌کند را بررسی کنیم. تا پایان این مطلب همراه ما باشید.

 آیا در طلاق از طرف مرد مهریه قسط‌ بندی می‌شود؟

مطابق ماده 1133 قانون مدنی، زوج حق طلاق دارد و هر زمان که بخواهد می‌تواند بدون رضایت زوجه درخواست طلاق را به دادگاه ارائه نماید. اما لازم است مهریه زوجه به صورت کامل پرداخت شود یا در صورت ناتوانی مرد، درخواست تقسیط مهریه با درخواست طلاق از طرف مرد به دادگاه ارائه شود.

سول مهم این است که وقتی مرد دادخواست طلاق را به دادگاه ارائه می‌کند می‌تواند از پرداخت یکجای مهریه امتناع کند و آن را تقسیط نماید یا اینکه به واسطه ارائه دادخواست طلاق، باید مهریه را یکجا پرداخت نماید. بهتر است بدانید در صورت ناتوانی یا اعسار مرد از پرداخت مهریه، لازم است مطابق یکی از شرایط زیر عمل نماییم.

قسطی کردن مهریه

 

1- وقتی زوج درخواست طلاق کرده و زوجه پیش از آن درخواست مطالبه مهریه کرده

در صورتی‌که زوج در حال پیگیری پرونده طلاق است و زن دادخواست مهریه را به دادگاه دیگری ارائه کرده باشد، زوج موظف است درشعبه‌ای که زوجه دادخواست مهریه را ارائه نموده، تقاضای ناتوانی از پرداخت یک‌جای مهریه و تقسیط آن را به مراجع قانونی ارائه نماید.

2- وقتی زوج درخواست طلاق کرده و زوجه مهریه خود را مطالبه نکرده است

 یکی دیگر از شرایط مهمی که برای تقسیط مهریه با درخواست طلاق از طرف مرد باید از آن اطلاع داشته باشیم مربوط به وقتی است که زوجه مهریه خود را مطالبه نکرده، اما زوج قصد جدایی دارد. در این حالت زوج می‌تواند به همان دادگاهی که دادخواست طلاق ارائه کرده است، درخواست اعسار و تقسیط مهریه نماید. قانونگذار با بررسی پرونده و شواهد و مدارک، درباره تقسیط مهریه رای صادر می‌کند.

اگر زن راضی به طلاق نباشد چه؟

ممکن است زوج قصد طلاق داشته باشد، اما زوجه تمایلی به طلاق نداشته باشد، در این وضعیت تکلیف پرداخت مهریه چیست و زوجه چگونه باید به حقوق خود برسد. بهتر است اطلاع داشته باشید برای تقسیط مهریه رضایت زن مطرح نیست و تنها شرط توانایی مرد برای پرداخت آن است. در صورتی‌که مرد قادر به ادامه زندگی مشترک نباشد، از طرف دیگر توان پرداخت حقوق مالی زوجه را نداشته باشد، می‌تواند درخواست طلاق دهد.

 در این شرایط امکان تقسیط مهریه با درخواست طلاق از طرف مرد وجود دارد. حتی میزان اقساط هم با توجه به درآمد مرد تعیین می‌شود. پس از مشخص شدن میزان اقساط و تعداد آن، مرد موظف است مبلغ مهریه را ماهیانه پرداخت نماید. البته در صورتی که مرد با وجود توانایی مالی، شواهد و مدارک غیر معتبری به دادگاه ارائه نماید، زن می‌تواند این موضوع را به دادگاه ثابت کند و درخواست اعسار از پرداخت مهریه را باطل کند.

برای دریافت مهریه از شروع کنیم؟

نحوه قسط بندی مهریه در طلاق از طرف مرد

هیچ قانون از پیش نوشته‌ای درباره تقسیط مهریه با درخواست طلاق از طرف مرد یا زن وجود ندارد؛ بلکه شرایط مالی زوج و زوجه، همچنین شواهد و مدارکی که به دادگاه ارائه می‌کنند در میزان و تعداد اقساط تاثیرگذار است. به عبارت دیگر نحوه قسط‌بندی به نظر قاضی بستگی دارد.

در صورت عدم پرداخت اقساط مهریه چه مجازاتی در انتظار مرد است؟

قانونگذار به منظور تسهیل شرایط پرداخت مهریه، برای پرداخت به موقع آن ضمانت اجرایی تعیین کرده است.

گرفتن حکم جلب مرد

 در صورتی‌که مبلغ مهریه کمتر از 110 سکه بهار آزادی باشد و مرد اقساط مهریه آن را پرداخت نکند، زن می‌تواند حکم جلب او را بگیرد.

حکم توقیف اموال

یکی دیگر از موارد ضمانت اجرایی پرداخت اقساط مهریه برای زنان، گرفتن حکم توقیف اموال است. با صدور حکم توقیف اموال، لازم است مرد مهریه را تسویه نماید. البته فقط اموالی قابل توقیف است که جرو مستثنیات دین نباشد؛ به طور مثال منزلی که مرد در آن ساکن است، اسباب و اثاثیه، لوازم کسب و کار، کتاب و خوراکی و آذوقه قابل توقیف نیست.

خارج کردن مهریه از حالت تقسیط به حال

 مطابق قانون در صورتی که مرد بیشتر از 3 قسط را پرداخت نکند، شرایط تقسیط مهریه با درخواست طلاق از طرف مرد یا زن از بین می‌رود و مرد موظف می‌شود، مهریه را به طور کامل پرداخت کند.

چند بار می‌توان درخواست اعسار مهریه داد؟

مطابق قانون هیچ محدودیتی برای تعداد دفعات ارائه اعسار مهریه وجود ندارد و تعدیل مهریه ثابت نیست. در واقع شرایطی که مرد دارد تعیین کننده ارائه دفعات اعسار از پرداخت مهریه است. در تبصره 11 قانون اجرای محکومیت‌های مالی آمده است، در صورت ایجاد شرایط جدید برای مرد، امکان درخواست تنظیم دادخواست اعسار وجود دارد.  در تبصره 11 قانون اجرای محکومیت مالی آمده است در صورت شرایط جدید برای ناتوانی مرد، امکان تنظیم مجدد دادخواست تقسیط مهریه با درخواست طلاق از طرف مرد وجود دارد.

همچنین اگر میخواهید بدانید که به غیر از مهریه چه چیزی به زن تعلق می‌گیرد این مقاله ی بخوانید

مجازات ندادن مهریه

حقوق مالی زن در زندگی

با جاری شدن عقد وظایفی بر عهده مرد قرار می‌گیرد و زن از حقوق مالی برخوردار می‌شود. مهریه یکی از حقوق مالی زن است، اما زن می‌تواند از حقوق دیگری هم برخوردار شود که شامل موارد زیر است:

نفقه

یکی از حقوق مالی زن که بعد از عقد به عهده مرد قرار می‌گیرد، نفقه است و فقط در شرایط تمکین عام و خاص به زن تعلق می‌گیرد.

شیربها

شیربها با توافق زن و شوهر تعیین می‌شود.

اجرت المثل

 اجرت المثل به مزد کارهایی گفته می‌شود که زن به دستور مرد و قصد تبرع انجام می‌دهد.

حق ارث

زن در زندگی مشترک از حق ارث هم بهره‌مند می‌شود. زن می‌تواند از ارث به‌جا مانده از مرد، مهریه را هم مطالبه کند.

حق بهره‌ مندی از مستمری شوهر

زن بعد از مرگ شوهر میتواند مستمری و یا حقوق همسر خود را دریافت کند.

جمع بندی

مهریه یکی از حقوق مالی زن است که مرد موظف به پرداخت آن است، حتی وقتی مرد متقاضی طلاق باشد یا از پرداخت یکجای آن ناتوان باشد، باز هم موظف است با شرایط خاصی مهریه را پرداخت کند. در این مطلب سعی کردیم راهنمای کاملی درباره شرایط تقسیط مهریه با درخواست طلاق از طرف مرد در اختیار شما قرار دهیم. امیدواریم این اطلاعات برای شما سودمند باشد.

 الهام قاسمی وکیل پایه یک دادگستری خانم در تهران

آیا این مطلب مفید بود؟ به اشتراک بگذارید

مقالات مشابه

جستجو